Ρεφλεξολογία Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
Ρεφλεξολογία
σελίδα 2
που βοηθά
κλινικές έρευνες
Όλες οι Σελίδες

Η ρεφλεξολογία ή αλλιώς αντανακλαστική ζωνοθεραπεία,  είναι μια πανάρχαια ολιστική φυσική επιστήμη, η οποία απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης ενός ατόμου «σώμα, νου, πνεύμα» και  βασίζεται στην ύπαρξη σημείων στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά και σε άλλα ειδικά σημεία, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο ή τμήμα  του  σώματος. Βάσει της ρεφλεξολογίας το σώμα μας είναι  χωρισμένο σε δέκα ζώνες, πέντε από κάθε μεριά του σώματος  που ξεκινάνε  από κάθε δάχτυλο  των χεριών και των ποδιών και φτάνουν μέχρι το κεφάλι. Μέσα σε αυτές τις διαμήκεις ζώνες κυλάει μια μορφή ενέργειας που συνδέει τα όργανα που βρίσκονται στην ίδια ζώνη. Διεγείροντας συστηματικά τα παραπάνω σημεία, τα οποία ονομάζονται αντανακλαστικά, με ειδικές τεχνικές μάλαξης ή πίεσης, ενεργοποιείται το όργανο ή η περιοχή του σώματος που σχετίζεται με αυτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματός μας επιφέροντας  τη χαλάρωση και την εξισορρόπηση.


Είναι αποδεδειγμένο ότι η ρεφλεξολογία εφαρμοζόταν στην αρχαιότητα από πολλούς πολιτισμούς. Επίσης, είναι βέβαιο ότι και στην αρχαία Ελλάδα υπήρξαν σημαντικές φυσιογνωμίες που μίλησαν για συμπληρωματικές θεραπείες. Ο Ασκληπιός  αναφέρει  για «μυστήριες δυνάμεις του οργανισμού» και για τον σημαντικότερο τρόπο θεραπείας, την μάλαξη, όπου ανακάλυψε και πολλές τεχνικές. Ο Ιπποκράτης αναφέρει για «την φύση του όλου» του σώματος και την «αυτόματη ίαση» καθώς και τη μετάδοση των ενεργειών από τα υγιή μέρη του σώματος στα ασθενέστερα.
Από τον 20Ο αιώνα που εξελίχθηκε στις ΗΠΑ η θεωρία της «ζωνοθεραπείας», η ρεφλεξολογία αποτελεί ολιστικό θεραπευτικό σύστημα. Η ρεφλεξολογία δεν αντιμετωπίζει μόνον ένα σύνολο συμπτωμάτων. Μεριμνά για τη γενική ευεξία του ατόμου κι όχι απλώς για την απουσία της ασθένειας.


Η ρεφλεξολογία  ενδείκνυται στην αντιμετώπιση της νευρικής έντασης και του άγχους αλλά έχει και πολύ καλά αποτελέσματα στους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες, τις αθλητικές κακώσεις, στον πόνο στη μέση (λουμπάγκο), αυχένα, στη δυσκοιλιότητα,  στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κολίτιδα, στους πόνους περιόδου, στον ακανόνιστο «κύκλο», στις στυτικές διαταραχές, τις βρογχίτιδες, γαστρίτιδες, αλλεργίες, άσθμα, στον ελλιπή ή διαταραγμένο ύπνο  και πολλές άλλες παθήσεις.  
Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές αντενδείξεις. Δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν βηματοδότη, που έχουν περάσει πρόσφατα εγκεφαλικό ή καρδιακό πρόβλημα και σε άτομα που υποφέρουν από οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα. Επίσης, πρέπει να γίνεται προσεκτικά σε άτομα που έχουν φλεβίτιδα, τοπικές μολύνσεις, γάγγραινα, ψυχώσεις, νευρώσεις  κ.α. Ακόμα, πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά σε γυναίκες κατά τις πρώτες ημέρες περιόδου και σε έγκυες να εφαρμόζεται  μετά την 14η εβδομάδα της κύησης.


Κλινικές έρευνες

Όσον αφορά στην τεκμηρίωση των οφελών της ρεφλεξολογίας, Παρά το γεγονός ότι  δεν έχουν διεξαχθεί πολλές κλινικές έρευνες, όσες έχουν δημοσιευθεί είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Σε έρευνα που διεξήχθη σε καρκινοπαθείς (H. Hodgson, Does reflexology impact on the cancer patients’ quality of life?, Nursing Standard 2000, 14:33-38) αναφέρει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Διαπιστώθηκε ότι οι μετέχοντες που είχαν λάβει ρεφλεξολογία ωφελήθηκαν όσον αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της εμφάνισης, της όρεξης, της αναπνοής, της επικοινωνίας, της ούρησης, της κινητικότητας, του ύπνου και της συγκέντρωσης. Επίσης, υπήρξε ύφεση στη διάρροια, στον φόβο για το μέλλον, στην αίσθηση απομόνωσης, στη ναυτία, τον πόνο και την κόπωση.
Οι μετέχοντες στην ομάδα που λάμβανε ρεφλεξολογία ανέφεραν βελτίωση σε όλα τα στοιχεία της ποιότητας ζωής, σε σχέση με το 67,5% της ομάδας που λάμβανε ένα πλασέμπο. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η ρεφλεξολογία είναι ευεργετική για τους καρκινοπαθείς, αφού οι μετέχοντες όχι μόνο απόλαυσαν τη ρεφλεξολογία, αλλά ανέφεραν ότι αισθάνονταν γαλήνιοι και ανακουφισμένοι από ορισμένα συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που διεξήχθη στη Δανία, από τη Βασιλική Σχολή Φαρμακολογίας, σε συνεργασία με 5 συλλόγους ρεφλεξολόγων, κατέληξαν  ότι η ρεφλεξολογία είναι ευεργετική στους ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους. Συγκεκριμένα, από τους 220 ασθενείς που μετείχαν στην έρευνα αυτή, το 90% ανέφερε ότι είχε λάβει συνταγογραφημένα φάρμακα για τους πονοκεφάλους τον προηγούμενο μήνα. Από την ομάδα που είχε λάβει φάρμακα, το 36% είχε εμφανίσει παρενέργειες. Τα φάρμακα ήταν κυρίως παρακεταμόλη και ακετυλοσαλικυλικό οξύ (81%) και λαμβάνονταν 2 φορές εβδομαδιαίως. Το 72% των ισχυρότερων φαρμάκων για τις ημικρανίες λαμβανόταν κάθε 15 ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι η πλειοψηφία των ασθενών υπέφερε από συμπτώματα μέτριας έως υψηλής δριμύτητας.

Τρεις μήνες μετά από μία ολοκληρωμένη σειρά ρεφλεξολογίας, συνολικό ποσοστό 81% των ασθενών ανέφερε ότι είχε θεραπευτεί χάρη στη ρεφλεξολογία (16%) ή ότι είχε διαπιστώσει βελτίωση (65%).
Στις μέρες μας η εφαρμογή της ρεφλεξολογίας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του νου. Εάν οι άνθρωποι έκαναν ρεφλεξολογία μόλις εμφανίζονταν τα πρώτα ασήμαντα συμπτώματα, δεν θα έπασχαν ποτέ από χρόνια νοσήματα.

 
Μοιραστείτε το στο Facebook!

Σπύρος Μωκιάτος

Ολιστικός Θεραπευτής

Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής

Λ.Μεσογείων 303, Χαλάνδρι, Τ.Κ 15231

(1ος όροφος, κουδούνι: Στέλιος Πανταζής)

τηλ.  6947 613031

holistic-logo-new

Σούπερ Προσφορά!!