Μάλαξη Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
Μάλαξη
σελίδα 2
σελίδα 3
σελίδα 4
tips
Όλες οι Σελίδες
 Με τον όρο χειρομάλαξη (μασάζ), εννοούμε ένα σύνολο από καθορισμένες μηχανικές επιδράσεις πάνω στην επιφάνεια του σώματος, που έχουν ως σκοπό τους την αποκατάσταση των διαταραγμένων λειτουργιών και τη βελτίωση των φυσικών και διανοητικών ικανοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι να χαλαρώσει τους μύες, να συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, να αναζωογονήσει  την επιδερμίδα και να προσφέρει μια μοναδική αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας.
Είναι γνωστή η φράση του Ιπποκράτη που έλεγε ότι : “Ο ιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα πρέπει να ξέρει να κάνει εντριβές… Γιατί η εντριβή μπορεί να σφίξει μια πολύ χαλαρή άρθρωση και να χαλαρώσει μια άλλη πολύ σφιχτή”. Αντίστοιχα οι αρχαίοι άραβες ιατροί πίστευαν για το μασάζ ότι διέλυε τις περιττές και βλαβερές ουσίες. 

Πολύ αργότερα, στην αρχή του δεκάτου ένατου αιώνα, ο Σουηδός Περ Χενρικ Λίγκ ανέπτυξε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Σουηδικό μασάζ, συνδυάζοντας τις δικές του γνώσεις περί σωματικής αγωγής και φυσιολογίας με τις Κινέζικες, Ελληνικές και Ρωμαϊκές τεχνικές.


Κατά κύριο λόγο, εκείνο που αντιδρά στη μάλαξη είναι το δέρμα. Η επιφάνεια του δέρματος είναι ένα τεράστιο πεδίο υποδοχέων. Η μάλαξη στο δέρμα, επιδρά όχι μόνο στα διάφορα στρώματα του αλλά επηρεάζει και ολόκληρο το κεντρικό νευρικό σύστημα  (Κ.Ν.Σ.) μέσω των εξωτερικών και εσωτερικών υποδοχέων.Η μετάβαση της διέγερσης πραγματοποιείται με αντανακλαστικό τρόπο. Ακόμα και οι πιο παραμικρές αλλαγές στο νευρικό σύστημα αντανακλώνται στο μηχανισμό των υποδοχέων του δέρματος και αντίστροφα, οι αλλαγές που σημειώνονται στο δέρμα, αντανακλώνται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η θεραπευτική αξία του μασάζ είναι αναγνωρισμένη σήμερα σε όλο τον Δυτικό κόσμο και η επιστήμη δέχεται ότι συμβάλλει στη βελτίωση της αναπνοής και της οξυγόνωσης των κυττάρων, όπως και στην απομάκρυνση των τοξινών από τους ιστούς. Επίσης προάγει την λεμφική κυκλοφορία και βοηθάει στην διάσπαση του υποδόριου λίπους βελτιώνοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι χαλαρώνει  τους σφιγμένους μύες και τους συνδετικούς ιστούς ανακουφίζοντας από τους πόνους και τις εντάσεις.Το μασάζ μπορεί να συνδυαστεί και με διάφορα αιθέρια έλαια, ώστε να συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των αιθέριων ελαίων και των ήπιων χειρομαλάξεων που χρησιμοποιούνται.


Γενικότερα το μασάζ μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως: μυϊκή ένταση, κόπωση, θλάσεις, κράμπες, ρευματισμοί, οσφυαλγία, αυχενικό, σκολίωση, κύφωση, αρθρίτιδα, τενοντίτιδα, ισχιαλγία, πονοκέφαλος, ημικρανίες, νευραλγίες, άγχος, στρες, αϋπνίες, κατάθλιψη, έλλειψη συγκέντρωσης, πεσμένη λίμπιντο, δυσμηνόρροια, πόνοι στη μέση, στον αυχένα, κόπωση, οιδήματα, κολίτιδα, χρόνια δυσκοιλιότητα, αδυνάτισμα πλαδαρότητα, κατακράτηση υγρών, κυτταρίτιδα.

Η μάλαξη απομακρύνει από το δέρμα τα νεκρά κύτταρα, και έτσι διευκολύνει την άδηλη αναπνοή και ενεργοποιεί τις εκκριτικές διαδικασίες των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων. Η αυξημένη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων συμβάλλει στην έκκριση από τον οργανισμό προϊόντων του μεταβολισμού. Χάρη στην μάλαξη, τα αγγεία δέρματος διευρύνονται και η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Άρα βελτιώνεται και η θρέψη του δέρματος και των αδένων του. Η τοπική θερμοκρασία του δέρματος αυξάνεται σημαντικά κατά την εκτέλεση της μάλαξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κατά 10οC. Η αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος προκαλεί ένα ευχάριστο αίσθημα και επιπλέον μαλακώνει και σταδιακά εξαλείφει τον πόνο.


 Το ολιστικό θεραπευτικό μασάζ
Η διαφορά από το Σουηδικό μασάζ είναι ότι περιποιείται το άτομο ως σύνολο, ως μία οντότητα και δεν επικεντρώνει σε ένα και μόνο πρόβλημα.
Στο ολιστικό μασάζ η επικοινωνία του θεραπευτή με τον δέκτη έχουν μεγάλη σημασία για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Ο δέκτης πρέπει να είναι χαλαρός και να εστιάζει την προσοχή του στο άγγιγμα του θεραπευτή, ενώ ο θεραπευτής πρέπει να μεταδίδει μέσα από το μασάζ την αίσθηση της αληθινής φροντίδας.
Το ολιστικό θεραπευτικό μασάζ επηρεάζει τα κέντρα ενέργειας (chakras) του σώματος. Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις η εμπειρία του ολιστικού μασάζ να είναι παρόμοια με εκείνη του διαλογισμού.


Tips

  •  Για να κάνουμε μάλαξη σε ένα κάταγμα ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να έχει επέλθει πλήρης πώρωση του κατάγματος.
  •  Δεν πρέπει να κάνουμε μάλαξη όταν έχουμε πυρετό γιατί ανεβάζει την θερμοκρασία του οργανισμού.
  •  Καλό είναι όταν κάνουμε μάλαξη να υπάρχει ηρεμία, απαλή μουσική και χαμηλός φωτισμός για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
  •  Η μάλαξη ευνοεί την παραγωγή από το ίδιο το σώμα των φυσικών ουσιών που καταπολεμούν τον πόνο στον εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα οι ενδορφίνες. Για τους  λόγους  αυτούς  μπορεί  να χρησιμοποιηθεί  και  σε υγιή  άτομα για να τα κάνει  να  νιώθουν  πιο  καλά.
  •  Είναι προτιμότερο το μασάζ να αποφεύγεται στις περιπτώσεις που υπάρχει ανοικτή πληγή ή μόλυνση του δέρματος ή εάν υπάρχει φλεβίτιδα ή ο ασθενής έχει εξασθενημένα οστά.
 
Μοιραστείτε το στο Facebook!

Σπύρος Μωκιάτος

Ολιστικός Θεραπευτής

Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής

Λ.Μεσογείων 303, Χαλάνδρι, Τ.Κ 15231

(1ος όροφος, κουδούνι: Στέλιος Πανταζής)

τηλ.  6947 613031

holistic-logo-new

Σούπερ Προσφορά!!